De in 2013 geopende en in 2014 bekroonde Vennbahn fietsrouteVennbahn tussen Monschau en Sourbrodt volgt het tracé van een voormalige spoorlijn. Dat betekent dat zo goed als de hele route autovrij is en dat het stijgingspercentage beperkt is (de gemiddelde stijging is 2%), waardoor de Vennbahn ook voor minder goed getrainde fietsers gemakkelijk te doen is.

 

De route loopt vanaf Aken in Duitsland tot aan Troisvierges in Luxemburg en heeft een aantal zijtakken die ook de moeite van het verkennen waard zijn. De Oostbelgische toeristen organisatie heeft een mapje uitgegeven met llusvormige tochten vanaf de Vennbahn. Omdat deze lussen niet (helemaal) over oude spoorwegen lopen, moet daarbij wel aanzienlijk meer geklommen worden! Een fietsvakantie rond de Vennbahn kan ook goed gecombineerd worden met de fietsknooppunten netwerken in Duitsland (Noordrijn westfalen), Nederland en natuurlijk België.

 

Route Vennbahn

Het Vennbahn-fietspad is één van de langste fietspaden over voormalige spoorlijnen in Europa en doet drie landen aan: Duitsland, België en Luxemburg. Het 125km lang tracé van Aken naar Troisvierges biedt fietsers en wandelaars en in de winter bij voldoende sneeuw ook langlaufers volop de kans om de bijzondere natuur in dit deel van Europa te ontdekken.

 

Monschau, de RurDe Vennbahn voert u langs het mooiste wat de Eifel en de Hoge Venen te bieden hebben en voor wie even van de route afbuigt, zijn er vele bezienswaardigheden te ontdekken, zoals de Aachener Dom bij de start, het charmante stadje Monschau, de indrukwekkende natuur van de Hoge Venen en het Signal de Botrange (met 694 meter het hoogste punt van België).

Tot de vele historische gebouwen en musea die het bezoeken waard zijn, behoort ook 'Das Rote Haus' in Monschau (nog net zichtbaar links op de foto), gebouwd voor een textielbaron in de hoogtijdagen van het stadje.